A mai ebéd meghatározó összetevője a kukoricacsíra.
Egy kedves baráttól kaptam elég nagy mennyiségű kukoricát - csíraképes állapotban! Ez fontos, erről majd még fogok részletesen írni, mit is jelent a csíraképesség.
És hogy mitől meghatározó összetevő? Az íze csodásan jellegzetes :) először olyan, mintha kicsit csípős lenne, de további rágással - szeretnék majd bővebben írni arról is, hogy miért fontos a rágás - hihetetlenül édes lesz. Hogy miért lesz édes? Mert a benne lévő keményítő a csírázás folyamata alatt cukorrá alakul. A tanfolyamokra mindenképpen viszek nektek kukoricacsírát, hogy Ti is megkóstolhassátok ezt az ízt!
A mai ebéd tehát:
- zöldségek: brokkoli, karfiol, sárgarépa (abból csak egy kevés)
- olaj: szőlőmagolaj, olívaolaj
- csírák:
kukoricacsíra (letöröm a magról a csírát – nekem nem kellemes a magot megrágni, mert száraz és por íze van) 24 óra áztatás után indult be a csírázás
mungóbabcsíra (már 8 cm-es volt, jó ropogós, megjelentek már a kis zöld levelei is, így össze kellett darabolni, hogy elkeverhető legyen a többi összetevővel)szezámmag csíra (1-2nap alatt fogyasszuk, utána kezd kesernyéssé válni, ez most épp 2 napos)amarant csíradurumbúza csíravöröskáposzta csíra (éppen hogy kicsírázott) - darált dió
- himalája kristálysó