Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Permakaland

2014 Július vége, eltelt több mint egy év kertészkedésünk elkezdése óta...

sok minden változott a kertben, szinte nem is lehet ráismerni, fű és gaz helyett sokféle növény és virág mindenütt. A kartonozási technika nagyon bevállt továbbra is így törjük be a még füvet/gazos területeket.és nagyon megtetszett az éjjeli fürdőzés szabad ég alatt, bámulva a dézsából a csillagokat, hallgatva az ezernyi tücsök zenéjét... hihetetlen a nyugalom, annyira kikapcsolja az embert


2013 Október - Kimaradt 3 hónap...

a kert helyett a ház átalakítás folyt június óta... majd lesz bejegyzés talán a kertről is később, most a frissen elkészült mobil komposzt wc-ről rakok fel fotókat... kiiktattuk a fekete vizet, nem akarom ragozni...

 a fiammal szereltük össze, pontos leírás ITTRemélem egyértelmű :-)


2013 Június eleje, kicsit késik a nyár de...

A retek viszont terem:


Nőnek a krumplik is (három sorban három féle: white lady, katica és vénusz), az ágyás földdel és kaszálékkal töltve (rétegezve: karton ágyás, majd kaszálék, majd föld majd kaszálék, most vagyunk itt, és erre jön majd föld és kaszálék és így tovább):


Próba társítások (ne monokultúrára törekedjünk, hanem minél több életet öszpontosítsunk egy helyre): borsó (a túloldalán retek, közé már került karalábé palánta), rukkola (a vad, szomszédtól katam 40cms töveket, gond nélkül túlélte az átültetést), mángold, vörös káposzta és karfiol palánták és a mángold tövében megbúvó 4 db kis paradicsom palánta (amire megnő a borsó úgyis eltűnik), majd balra folytatódik a krumpli ágyás (a fenti fotó):


Sok sok paradicsom és paprika, meg pár padlizsán eltűntek a friss mulcsozás között (virágok is kerülnek a palánták közé méhecske csalogatónak, körömvirág, pillangóvirág, büdöske és muskotály zsálya is, bal alsó szélen egy tő oregánó).


Szőlőiskola (mivel még nem volt helye, amikor kaptuk, hogy hova rakjuk, hát iskolába került, majd egy év múlva gyökeresen lesz a végsőhelyére ültetve) tépősaláta szegéllyel és kaporral:


Kukorica (élő karó) és bab páros:


Többféle hagyma és fokhagyma:


Sütőtök fészkek a löszpince domboldalában (a tövek alá marhatrágya került):


A füge a ház legmelegebb déli oldalára került (gyökérhajtásként kaptam, majd egy évig nagy cserépbe volt nevelve, télre beásva- fagyvédelem, majd kiásva és ide ültetve) jelenleg gyerekvédelemmel ellátva:


És végül a virágzó rózsaillatú igazi rózsák:2013 Helyzetjelentés két hónap elteltével, április végén:

Az első bejegyzés (lejjebb találod a blog odalon) után jött a tél és sokat nem lehetett haladni kertészkedés ügyben, de mostanra ideért a tavasz, így szólhatok pár szót az előző pár hétről, mi minden történt a portánkon.

Elkészültek a kartonlapos perma ágyások (kartonlapok kerültek a nedves fűre "vagy inkább mondhatom rétre" amely majd elrohad a karton alatt, a kartonra föld került a löszpincéből majd száraz mulcs a kaszálóról és friss zöld kaszálék).


Készülés közben:Az így elkészült ágyás jól meg van locsolva reggelente (mivel most sajnos nem esik eső már napok óta), elősegítve így a karton rohadását és az ágyás szerkezetének a kialakulását.


Ezekbe az ágyásokba kerülnek majd a palánták amiknek pont olyan nyílás lesz majd átütve a kartonon, amilyen nekik kell. (a kicsírázott kukoricát már részben be is ültettem, most várom a fejleményeket (a kukorica indián vetés része kukorica-bab-tök vagy uborka)) vagyis a karókat már elültettem :-)

Azoknak az ágyását, amit vetni kell és nem palántázni (pl. borsó, hagyma, sárgarépa), úgy alakítottam ki, hogy a felső réteget leszedve mellé fektettem )a zölddel lefelé (elősegítve annak a rohadását). Az ágyásokban a kibújt növények is takarva lesznek kaszálékkal.


 A perma ágyásokhoz felhasznált földet a löszpincéből viszem, így egyben nyitom ki a leomlott pince száját. Ősztől a két pincét is használatba szeretném venni.


A gyerekek nem csak a játszást élvezik a szabadban:


De nem csak kertészkedtünk ezalatt az idő alatt...
Itt medvehagyma pestó készül (Boginak köszönhetően), most fog olajba kerülni a hagyma:


A kutat is sikerült gyerekbiztosra lezárni (majd egyszer kerekes kutat építek, mert az nagyon tetszik).
A fedele részben nyitható, innen oldom meg szivattyúval a kert locsolását.És végül egy csendélet a virágzó gyümölcsösről.
Már nagyon várjuk a cseresznyét, meggyet, szilvát és a körtét is :-)


Sok gyógynövényt is találtam a gyümölcsösben, pl. köztük egy nagyon illatos menta fajt is.


2013 Első bejegyzés, március eleje

Helyzetjelentés, azaz honnan indult a Permakaland:

Most jöjjön pár fénykép arról, honnan indultunk.
A kert itt-ott részben mulcsozva volt, de eléggé gyepes:


Gyümölcsös facsemetékkel és kaszáló (kora tavaszi állapot, semmit sem ismerünk fel):


Kis akácerdő a domboldalon:A felújításra váró kemencés löszpince, eleje beomolva kb. 1 méter magasságig:


A felújításra váró második löszpince terményekre, eleje nagyon beomolva, a fénykép felülről készült (látható is ha jobban megnézed), kb. fél méteres nyílás található csak a 2,5 méteres kapu helyett:


A 6,5 m mély nyitott kút (a kúthoz egy kerekes kutat kell majd készíteni):


Innen indultunk.Bevezető a permakalandhoz:Álmom egy kis parasztház nagy területtel (erdő kerttel) ahol békességben élnek az állatok és a növények és az idelátogató emberek ki tudnak kapcsolni a világ rohanásából… Álmom egy közösség, ahol olyan emberekkel lehetek körülvéve, akik szívből tudnak adni és kapni is szeretnek, akiknek fontos a természetesség és az egyszerűség.
Az álmomat, a permakalandot Nagyszékelyen kezdem el az éven megvalósítani.

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!